Oud en Nieuw: knallen of kniezen?

Als je in rouw bent, heb je dan een keuze?

Nog een paar dagen dan is het oud en nieuw. Voor velen iets om naar uit te zien, voor sommigen een verschrikking. Mensen in rouw kunnen erg tegen dit moment opzien. Misschien is dit wel het laatste jaar geweest waarin hun overleden dierbare er nog was. Of ze zijn gevoelsmatig weer een jaar verder verwijderd van de tijd dat hij/zij nog leefde. Ook is het een avond waarop iemand die overleden is extra gemist kan worden. Een volgend jaar met gemis dient zich aan. Dat kan erg confronterend zijn. Hoe ga je met jezelf en de mensen om je heen om op deze overgang van het oude naar het nieuwe jaar? Is het mogelijk om te kiezen tussen knallen of kniezen?

Er valt zeker iets te kiezen
“Natuurlijk is het niet mogelijk om een keuze te maken of je knallend Oud en Nieuw in gaat of dat je dat kniezend doet,” zeggen rouwdeskundigen Els Spil en Maartje Hazebroek, “je bent hoe je je dan voelt. Waar je wel voor kunt kiezen is voor jezelf. Jezelf, ongeacht de gevoelens die je hebt op dat moment. Ook kun je alvast nadenken hoe je oudejaarsavond inricht. Speciale aandacht hebben voor degene die er niet meer is, kan je veel brengen op een avond als deze. Een ritueel doen rondom het verlies is een manier om een bijzonder moment te creëren rondom het verlies van een dierbare.”

Kiezen voor jezelf
“De kerst hebben we gelukkig gehad.” Het is niet voor iedereen voor te stellen, maar mensen voor mensen in rouw is de decembermaand een zware periode. Ook oud- en nieuw kan erg beladen zijn. Als je in rouw bent, is het heel belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft in deze periode. Je hoeft echt niet gezellig te doen deze avond. Omring je met mensen waarbij je gewoon kunt laten zien wat je voelt. Als afspraken hebt met mensen, geef dan aan dat je nooit weet hoe je je voelt die avond. Geef jezelf de mogelijkheid om niet te komen, of eerder weg te gaan als dat goed voor je voelt. Erkenning kunnen geven aan alles wat er is, brengt rust in lijf en leden.

Een ritueel doen
Waar je ook over na kunt denken: hoe wil je rondom oud- en nieuw aandacht geven aan degene die er niet meer is? Els: “Je kunt bijvoorbeeld een kaars branden en alle aanwezigen een stukje tekst laten voorlezen. De tekst kan bijvoorbeeld gaan over iets dat je nu graag nog zou willen vertellen aan degene die er niet meer is. Je kunt ook een moment van dankbaarheid inbrengen, waarin eenieder vertelt wat voor moois de overleden dierbare hen heeft gebracht. Maartje: “Een ander idee is dat je een wensballon in de lucht brengt, die je een boodschap voor je overleden dierbare meegeeft. Maar je kunt ook een wens voor jezelf de lucht in sturen. Wat gun je jezelf dit jaar, wat wens je jezelf om het verlies te kunnen dragen?” Wellicht kun je zelf ook een ritueel bedenken, er is veel over te vinden op internet. Een ritueel kan werken als een soort energetisch markering of keerpunt, het kan helend werken of troost en zachtheid brengen. Het kan je helpen rustiger het nieuwe jaar in te gaan.

Kiezen voor jezelf in een rouwretraite
Els Spil en Maartje Hazebroek organiseren sinds 2015 rouwretraites in Nederland en Frankrijk. Hierin is gedurende vijf dagen intensief aandacht voor jou en voor de gevoelens die in je leven. In een intieme groep ben je onder professionele begeleiding bezig met een innerlijke reis. De wereld mag even zonder jou doordraaien, in een rouwretraite is de rust en de ruimte voor jou. Voor meer informatie en data voor 2019: www.rouwretraitesruimtevoorjou.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *