De meerwaarde van een vijfdaagse rouwretraite

Het was een mooie winterdag, volop zon en de temperatuur net onder het vriespunt. Wij zitten binnen in de comfortabele warmte van Hoeve Wetermans in Olst. We hebben net van het avondeten genoten en zijn toegekomen aan het voorbereiden van de dag van morgen. Beneden zijn onze deelnemers nog met elkaar aan het napraten over de dag. Er wordt hard gelachen. Wij, Els en Maartje, kijken elkaar aan. We denken allebei hetzelfde: wat een bijzondere groep, wat een bijzondere dag. Er is weer zoveel gebeurd. En mogelijk gaat er nog veel gebeuren, dit was dag twee van onze vijfdaagse rouwretraite. Vijf dagen in rouwretraite, meestal is het precies lang genoeg. In deze blog vertellen we wat de meerwaarde is van vijf dagen in een groep met je proces bezig te zijn.

Kwetsbaarheid brengt verbinding
De hierboven geschetste situatie is niet zeldzaam. We werken in een kleine intieme groep van maximaal vijf deelnemers. Dit is uniek in ‘retraiteland’. Er is daardoor niet alleen heel veel individuele aandacht, maar dit maakt ook dat er binnen de groep meestal in korte tijd een band ontstaat. Je ziet in een korte tijd zoveel van elkaar, maskers gaan snel af en oordelen vallen daardoor weg. Dat maakt de weg vrij voor werkelijk contact. Iets dat heel bijzonder is in een vijfdaagse rouwretraite, want waar maak je dat mee? Na twee dagen kan het voelen alsof je elkaar heel lang kent. Dat iedereen zich kwetsbaar opstelt, maakt ook dat jij je veilig voelt. Je kan zeggen wat gezegd wil worden, op een manier die past, de groep vormt een bedding daarvoor.

Verbinding met je lichaam maken vraagt tijd en ruimte
Een belangrijk onderdeel in de retraite is het werken met het lichaam. Voor veel deelnemers betekent dat het vergroten van het lichaamsbewustzijn. Je lichaam geeft allerlei signalen af. Soms zijn de signalen sterk, als je bijvoorbeeld stijve schouders hebt of veel last van buikpijn. Maar het lichaam geeft ook hele subtiele signalen af, zoals een licht drukkend gevoel op je borst als je over je werk vertelt. Alles wat je meemaakt, en zelfs elke gedachte die je hebt, heeft een effect op je lijf. In een retraite gaan we heel bewust kijken naar de signalen die jouw lichaam afgeeft. Als je het niet gewend bent, is het fijn dat we hier wat meer tijd voor hebben. In een periode van rouw kan je lichaam een wegwijzer zijn. In een retraite ervaar je dat ‘aan den lijve’. We helpen je de taal van je eigen lichaam te verstaan, en dat is een rijke aanvulling op de taal van je hoofd.

Weg van het alledaagse
Echt helemaal weg zijn uit je dagelijkse leven, maakt dat je makkelijker stappen kan zetten in je rouwproces. Je kunt met net iets meer afstand naar jezelf, en het leven waar je inzit kijken. Er is geen afleiding meer, waardoor je ook niet meer kunt vluchten voor wat gezien wil worden. Als je bijvoorbeeld uurtje bij een psycholoog zit en daarna weer op de fiets naar de school van je kinderen racet, dan verdwijnt wat je daar ontdekt hebt, weer snel naar de achtergrond. In een retraite van enkele dagen blijf je erbij. Door erkenning te geven aan wat er is, kun je een beweging maken.

Meer diepgang in vijf dagen
Dat brengt ons ook bij het volgende punt. Door vijf dagen intensief met je rouw bezig te zijn, kun je meer diepgang bereiken. Je hoeft je niet telkens te herpakken, het is meer als een ‘flow’. Op dag één scheppen we ruimte en zakken we wat in ons lijf, en op dag twee schijnt er licht op de thema’s waarmee je worstelt. Op de dagen die volgen, maak je daar verbinding mee of doorzie je wat er gebeurt bij jou. Doordat thema’s op een diep niveau (lichamelijk) worden aangeraakt, ontstaat verlichting. Niet zelden wordt er daardoor ook vreselijk gelachen op een rouwretraite. Maar ook zien wij mensen letterlijk verzachten in de retraite. Harde trekken in het gezicht, worden mild. Het vechten is opgehouden en heeft plaats gemaakt voor omarmen.

Werkelijk dingen anders gaan doen
In vijf dagen tijd heb je vaak heel helder gezien en gevoeld, waar de schoen wringt. Ook heb je al wat kunnen oefenen met een nieuwe manier van omgaan met je emoties. Dit maakt dingen anders gaan doen makkelijker. In de retraite is er altijd aandacht voor hoe het zal gaan als je weer thuis bent. We komen er in een nagesprek op terug. Vaak voeren deelnemers na afloop ook hele simpele dingen door. Ze hebben kennis gemaakt met de weldaad van stilte of rust en zorgen voor deze momenten in het dagelijks leven. Niet zelden gaan mensen door met een vorm van lichaamsgerichte therapie, omdat de helende werking ervan helder is geworden.

Echt verwend worden
Tenslotte vinden zowel wij als onze kokkinnen het heel erg leuk om mensen te verwennen. Een lekkere lunch bij een workshop is leuk, maar een midweek lang verwend worden, geeft echt een ander gevoel. Het is gewoonweg ontspannend dat je even helemaal niet hoeft na te denken over het eten of vlug naar Albert Heijn moet voor een ovenpizza. Tijdens de retraites wordt in alle fysieke behoeften ruimschoots voorzien. Daarnaast is ‘aanraking’ niet zelden een thema voor deelnemers aan de rouwretraite. De massages in onze retraites zorgen voor een diepe ontspanning en brengen je weer in contact met een gevoel van geborgenheid in jezelf.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *