Kerstmis, neem ruimte voor rouw

Kerstmis is een tijd die geassocieerd wordt met warmte, gezelligheid en familie, maar niet voor iedereen is het een fijne tijd. “Van mij mogen ze december overslaan!” Voor Els Spil en Maartje Hazebroek is dit een veelgehoorde uitspraak in deze tijd van het jaar. Els en Maartje organiseren retraites voor mensen in rouw. Els vertelt: “December is een hele moeilijke maand voor mensen die een dierbare zijn verloren. In de tijd van familiefeesten wordt de leegte die het verlies met zich meebrengt, extra voelbaar. Veel nabestaanden willen de confrontatie niet aan en zouden het liefst diep wegkruipen in een donker holletje, een winterslaap doen bijvoorbeeld, en bij de eerste lentestralen pas weer tevoorschijn komen.”
“Wat doen we dit jaar met Eline?” zo gaat het volgens één van de retraitedeelnemers in haar familie- en vriendenkring. Eline voelt zich helemaal niet comfortabel met kerstmis: “ik ben de enige zonder partner en iedereen die aan tafel zit mist hem ook. Dat ik er wel zit, maakt zijn afwezigheid alleen maar meer voelbaar, maar het moet toch gezellig zijn. Vreselijk.” Eline (54) verloor 2,5 jaar geleden haar man na een ziekteperiode van vier maanden. “Dit jaar ga ik naar Maleisië, lekker in de zon zitten en doen alsof kerstmis niet bestaat.”

Tips om de kerstdagen door te komen
Volgens Maartje is het weggaan met kerstmis een manier om met deze periode om te gaan. Waarom zou je jezelf onnodig kwellen? Wat je ook kunt doen is met mensen die hem of haar ook missen, afspreken dat je rondom het verlies van jullie dierbare juist iets organiseert. Een moment van aandacht, waarop je stilstaat bij degene die er niet meer is en wat hij betekent heeft voor alle aanwezigen. Op deze manier heeft hij of zij toch een plaats tijdens de kerst, dit is vaak veel fijner dan het kunstmatig proberen gezellig te houden. Je kan hierbij denken aan een ritueel, of een spel maken waarbij je samen kan praten over de overledene, ook kun je allemaal een brief schrijven aan hem en deze met het kersdiner aan elkaar voorlezen.” Belangrijk is dat je de gevoelens die bij het verlies horen niet weg probeert te duwen, alleen maar omdat het kerstmis is. Dan kan het uiteindelijk alleen maar pijnlijker worden. Deel je gevoelens met de mensen om je heen. Je gevoelens zijn er nu eenmaal en luister naar jezelf hierin. Geef jezelf te allen tijde de vrijheid om niet te gaan naar een kerst-etentje of weg te kunnen gaan wanneer jij dat wilt, en breng je gastvrouw of -man hiervan op de hoogte. Meestal is er dan alle begrip. Je voelt je dan minder vervelend als dat moment komt. Jij bent de enige die kan voelen wat goed voor jou is. Neem je gevoelens serieus, hoe lang het ook geleden is, en zorg goed voor jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *