Nieuws

Als je op de hoogte wilt blijven, vul dan hieronder je e-mail adres in en klik op abonneren. Je ontvangt dan van ons de laatste gepubliceerde berichtgevingen.

Klik hier voor onze laatste nieuwsbrief:

Nieuwsbrief februari.

                                                                              Nieuwsbrief April

 Nieuwsbrief Mei

maart 2018 : In nr. 3 van Psychologie Magazine van dit jaar is een artikel gepubliceerd waarin journaliste Ditty Eimers haar ervaring beschrijft als deelnemer van èèn van onze rouwretraites in Frankrijk. Lees het hele artikel hier: Niet meer voor de rouw uitrennen


Kerstmis, neem ruimte voor je rouw

Kerstmis is een tijd die geassocieerd wordt met warmte, gezelligheid en familie, maar niet voor iedereen is het een fijne tijd. “Van mij mogen ze december overslaan!” Voor Els Spil en Maartje Hazebroek is dit een veelgehoorde uitspraak in deze tijd van het jaar. Els en Maartje organiseren retraites voor mensen in rouw. Els vertelt: “December is een hele moeilijke maand voor mensen die een dierbare zijn verloren. In de tijd van familiefeesten wordt de leegte die het verlies met zich meebrengt, extra voelbaar. Veel nabestaanden willen de confrontatie niet aan en zouden het liefst diep wegkruipen in een donker holletje, een winterslaap doen bijvoorbeeld, en bij de eerste lentestralen pas weer tevoorschijn komen.”
“Wat doen we dit jaar met Eline?” zo gaat het volgens één van de retraitedeelnemers in haar familie- en vriendenkring. Eline voelt zich helemaal niet comfortabel met kerstmis: “ik ben de enige zonder partner en iedereen die aan tafel zit mist hem ook. Dat ik er wel zit, maakt zijn afwezigheid alleen maar meer voelbaar, maar het moet toch gezellig zijn. Vreselijk.” Eline (54) verloor 2,5 jaar geleden haar man na een ziekteperiode van vier maanden. “Dit jaar ga ik naar Maleisië, lekker in de zon zitten en doen alsof kerstmis niet bestaat.” Volgens Maartje is het weggaan met kerstmis een manier om met deze periode om te gaan. Waarom zou je jezelf onnodig kwellen? Wat je ook kunt doen is met mensen die hem of haar ook missen, afspreken dat je rondom het verlies van jullie dierbare juist iets organiseert. Een moment van aandacht, waarop je stilstaat bij degene die er niet meer is en wat hij betekent heeft voor alle aanwezigen. Op deze manier heeft hij of zij toch een plaats tijdens de kerst, dit is vaak veel fijner dan het kunstmatig proberen gezellig te houden. Je kan hierbij denken aan een ritueel, of een spel maken waarbij je samen kan praten over de overledene, ook kun je allemaal een brief schrijven aan hem en deze met het kersdiner aan elkaar voorlezen.” Belangrijk is dat je de gevoelens die bij het verlies horen niet weg probeert te duwen, alleen maar omdat het kerstmis is. Dan kan het uiteindelijk alleen maar pijnlijker worden. Deel je gevoelens met de mensen om je heen. Je gevoelens zijn er nu eenmaal en luister naar jezelf hierin. Geef jezelf te allen tijde de vrijheid om niet te gaan naar een kerst-etentje of weg te kunnen gaan wanneer jij dat wilt, en breng je gastvrouw of -man hiervan op de hoogte. Meestal is er dan alle begrip. Je voelt je dan minder vervelend als dat moment komt. Jij bent de enige die kan voelen wat goed voor jou is. Neem je gevoelens serieus, hoe lang het ook geleden is, en zorg goed voor jezelf.


Rouwretraites Ruimte voor Jou op de ‘Alles is liefde’ dag in Hoorn


Zondag 24 september stond Els, op de ‘Alles is liefde dag’ in Hoorn. Een dag georganiseerd door Charon Uitvaartbegeleiding. De bezoekers van de beurs die langskwamen bij de tafel van Els hebben een wens of gedachte opgeschreven op de ‘wensrol’ die daar lag. Eenieder begon zijn zin met het woord waarmee de laatste schrijver geëindigd was. Zo kon iedereen die langs kwam zich met elkaar verbinden via deze gezamenlijk gecreëerde tekst. Hier een mooie weergave van een gedeelte van de wensrol:

Babynieuws

Meestal gebruiken we de nieuwsbrief niet voor referenties, maar deze week kregen we een mailtje binnen dat we toch graag met jullie delen. Één van de deelnemers van de retraite in maart, Femke (39), vertelde ons destijds over haar, tot op dat moment onvervulde, kinderwens en hoe graag ze moeder zou willen worden.

Ze schreef ons nu het volgende:

“Lieve Els en Maartje. Ik heb goed nieuws te vertellen. Ik ben op dit moment 20 weken zwanger! Deze week heb ik net de 20-weken-echo gehad en alles ziet er prima uit. Ik heb heel sterk het gevoel dat de rouwretraite die ik in maart deed, ruimte heeft gemaakt voor de komst van dit kindje, door oude geblokkeerde energie te laten stromen en misschien zelfs een stuk ‘levensangst of levenspijn’ bij mij weg te nemen. Daarvoor wil ik jullie ontzettend bedanken en de retraite is een van de meest waardevolle cadeautjes die ik aan mezelf heb gegeven. Veel liefs voor jullie allebei, Femke”

We wensen Femke een hele mooie zwangerschap toe en veel liefde en geluk voor de toekomst.

Vakantie met een rouwrand

Els werd medio juni geïnterviewd door de Telegraaf. Er verscheen zaterdag 1 juli een mooi artikel in de krant over hoe moeilijk het kan zijn om met ‘de vakantie’ bezig te zijn als je in rouw bent. Wij hebben daar ook rekening mee gehouden en zowel in augustus als september retraites georganiseerd waarin aandacht is voor rouw, maar ook ruimte voor ontspanning. De retraite in augustus is reeds volgeboekt, maar van maandag 18 september tot en met vrijdag 22 september zijn op de prachtige locatie in het Franse Serqueux nog twee plaatsen vrij. In een stille vallei in het gebied de Haute Marne zullen we met liefdevolle aandacht een stukje meelopen in jouw proces. Door middel van gesprekken, creatieve en meditatieve methoden helpen wij jou om weer verbinding te maken met de kracht in jezelf. Even weg van alles om terug bij jezelf te komen. Voor meer info over de locatie, volg deze link: Ferme de la Rochelle (http://tradimot.com/larochelle/NL2017.pdf).    

In het februari nummer van het maandblad Spiegelbeeld is deel 2 gepubliceerd van een door ons geschreven drieluik over de ogenschijnlijke paradox ‘Rouw en Verlichting’. Deel 2: Het opgeven van de weerstand
Nieuw jaar, nieuwe lokatie. Vanaf 2017 zullen de retraites niet meer plaatsvinden in Nijemirdum Friesland maar in Olst, Overijssel,  in Hoeve Wetermans.

26 november stonden we in de zaterdageditie van Het Friesch Dagblad. De journalist was zo onder de indruk van ons verhaal dat hij zich bijna zelf aanmeldde voor een retraite..dsc07809

7 augustus stonden we op de Nieuwetijdsmarkt van het Bewust Breda Festival. Onze stoel waarin je even een moment voor jezelf kon hebben is druk bezeten. We hebben veel bezoekers kunnen vertellen hoe wij mensen helpen in hun rouwproces. Fijne mensen, mooie contacten, geslaagde dag.

bewust breda fb

in het nieuws

Op 7 juli om 19.30 (inloop 19:00 uur), is er een presentatie van Rouwretraites Ruimte Voor Jou, in een mooie ruimte boven de natuurgeneeskundige praktijk op de Gouw 74 in Hoogkarspel. De avond bestaat uit 2 delen. Voor de pauze stellen wij, Maartje en Els, onszelf voor en geven we informatie over de rouwretraites die wij organiseren. We vertellen ook over hoe de rouw zich kan manifesteren en wat het met je kan doen. Je krijgt de ruimte om vragen te stellen. 

Na de pauze geven we een korte workshop autobiografisch schrijven. In een meer uitgebreide vorm is dit één van de programma onderdelen van de retraite. Je kan nu even proeven wat het voor jou kan betekenen. We denken vaak dat we ons eigen verhaal zo langzamerhand wel kennen, we hebben het keer op keer verteld of in ons eigen hoofd herhaald. Het verhaal is daardoor vaak zelfs statisch geworden. Door autobiografisch te gaan schrijven, kun je nieuwe aspecten ontdekken aan je eigen verhaal; er komen soms onverwachte dingen naar boven. Dit kan een bewustwordingsproces op gang brengen dat helend of helpend voor je kan zijn.
Er wordt gezorgd voor een veilige omgeving waarin alles er mag zijn, we zorgen ervoor dat iedereen weer met een goed gevoel naar huis gaat.

Voor wie is deze presentatie avond bedoeld? Voor een ieder die geïnteresseerd is, of te maken heeft met rouw. Ook voor mensen die overwegen om een rouwretraite te gaan doen maar eerst graag willen kennismaken. Of misschien vraag je je af of het iets zou kunnen zijn voor iemand die je kent. Iedereen is van harte welkom.

Kosten: wij vragen een vrijwillige bijdrage.
Graag aanmelden per mail: info@rouwretraitesruimtevoorjou.nl

*******************************************************************************************************************

Begin april hebben we met 4 personen een programma-onderdeel van onze retraite gedaan, nl. autobiografisch schrijven. Dit is een tool die gebruikt kan worden voor een stukje zelfonderzoek. Het kan je veel inzicht geven in je eigen patronen en processen en kan licht werpen op dingen die je bijna vergeten was.  Er gebeurde veel bij de deelnemers. Van èèn van de deelnemers ontvingen we een referentie die we hier mochten plaatsen:

“Autobiografisch schrijven over verlies. Wat het in zou houden, ik had er geen idee van. Ik ben er heel open in gestapt.De werkwijze van Els en Maartje raakte me diep. Door de opbouw in de opdrachten kwam er een helder beeld naar boven over het verlies in mijn leven, waar ik me niet eerder zo bewust van was geweest. Het nagesprek met Els gaf me bovendien een inzicht hoe ik met dat beeld om kan gaan. En het besef dat tijd geen rol speelt. Of het verlies al jaren geleden is of nog maar van korte duur. Ik ben erg blij met deze ervaring en de bijzondere wijze van verwerking. Nogmaals dank Els en Maartje!  Joke”

Door het succes van deze ‘workshop’ gaan we een programma ontwikkelen waarbij meer mensen met ons kunnen kennismaken om te zien of onze retraites misschien ook voor hen iets kunnen betekenen. Berichtgeving hierover volgt op onze facebookpagina.

artikel1