Referenties

anoniem, deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst:    “Een hele fijne ervaring, goede plek om stil te staan en te reflecteren. Zeker een aanrader voor iedereen die een verlieservaring heeft meegemaakt”

Leontien, deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: “

Fijn om onder professionele en liefdevolle begeleiding van Els en Maartje stil te staan bij het verlies van mijn man en hoe je met dit verlies en de liefde in je hart weer verder gaat. Fijn om ruimte en rust te ervaren en weer wat sterker te worden. Leontien.”

Paul, deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst

“Lieve Els en Maartje,  Ik voelde mij direct welkom en thuis bij aankomst. Het is mooi om te ervaren hoe jullie de punten waar het bij mij om gaat er uit halen, in de sessies behandelen en mij helpen om daar anders/beter mee om te gaan. Jullie maken er echt maatwerk van. Zo voelt het ook. Dit kwam ook terug in de gezamenlijke sessies, ik voelde mij hierin persoonlijk benaderd en niet als groep, heel bijzonder.

Er was voldoende ruimte voor jezelf (de rust zoeken) en voor samen (delen). Beiden zijn belangrijk en heb je ook nodig.

De kokkin Marghert is een tovenaar met vegetarische maaltijden, ik heb heerlijk gegeten. Liefs Paul”

Simone, deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: “

“Lieve Els en Maartje, Alles wat ik bij jullie heb ervaren spoelt nog door mijn ziel. Ik ben zo dankbaar voor jullie initiatief en vooral dat jullie als mensen op mijn pad zijn gekomen. Ik heb er heel veel aan gehad. Jullie manier van werken en zijn past me, zoals ik al eerder zei, als een comfortabele jas. Ik vind het heel bijzonder wat jullie mensen geven en vooral HOE jullie dat doen. Jullie zijn allebei vakvrouwen en pracht mensen. Het heeft me diep geraakt. Ik gun alle rouwenden een retraite bij jullie. Ook het wonder van een groep met zulke verschillende mensen. Een kleurrijke bedding. Dat gebeurt er als mensen zich veilig voelen, dan gaan ze open. Hoe mooi is dat. Jullie manier van werken sluit dus heel erg aan bij mijn binnenkant. Het in je lichaam gaan en zijn, geven vanuit geaard zijn. Binnen blijven als je bij iemand anders bent. Blijven voelen wat er in je lichaam gebeurt en dan weer teruggaan naar jezelf. Zijn vanuit contact met jezelf en vanuit ontspanning en vandaar uit de verbinding aangaan. Ik wil daar graag mee verder. Met heel veel liefs en dankbaarheid, Simone”

Anoniem

Ik heb een individuele rouwretraite van 3 dagen gedaan met Els in Finsterwolde. Het fijne huis en tuin, het heerlijke eten en het natuurgebied de Tjamme waren prettige omstandigheden. Wat de betreft de retraite waren de begeleiding van Els, de afwisseling van de opdrachten en ontspanning helemaal goed. Ik heb handvaten gekregen om mijn rouwpad verder te vervolgen.

Michelle (27 jr), deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: “De retraite was een hele bijzondere ervaring. Ik kreeg de kans om onder kundige en warme begeleiding te reflecteren op mijn verlies en de manier waarop ik daarmee omga. Even uit de drukte van het dagelijks leven stappen en echt tijd nemen om naar binnen te kijken. Ik ben Maartje en Els erg dankbaar voor hun goede zorgen.”

Anoniem : deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst

“De retraite heeft me weer een stuk verder gebracht in mijn rouw proces.

De retraite was voedend en ondersteunend door professionele begeleiding van Maartje en Els. Het is fijn om met gelijkgestemden in het rouwproces uit te wisselen onder begeleiding. De opdrachten zijn mooi en functioneel om dichterbij je gevoel te kunnen komen. Er was een mooie opbouw en afbouw van de intensiteit van de opdrachten/sessies verdeeld 5 dagen. De variëteit in prive sessies en gedeelde sessies erg fijn. Voldoend reflectie tijd. Voldoende ontspannings tijd. De locatie is erg mooi. In de boerderij genoeg ruimte om prive ergens een plekje te vinden of juist ontmoetingsplekjes te vinden. Het kaartje, het boekje, het bloemetje op de kamer geven je meteen het gevoel dat je je meteen welkom voelt. Elke dag een andere mooie positieve spreuk op de tafel. Er staan kaartjes om te trekken voor de tip of de ondersteuning van de dag. Er stonden kaarsjes aan en bloemetjes in de dag verblijven. Het was allemaal heel erg mindful verzorgd. Maartje en Els hebben veel expertise om mensen in een verliesproces te kunnen ondersteunen.

Hartelijk dank Maartje en Els.

De week was erg lavend/verkwikkend/verliesproces verzachtend.”

Julia (54), deelnemer aan een vijfdaagse retraite in Olst: “Deze Rouwretraite kwam voor mij op het juiste moment, want ik wist niet zo goed hoe verder te gaan in mijn leven. De aanleiding was de dood van mijn allerbeste vriend maar eerder verlies behoefde ook aandacht en daarmee weer een stukje verwerken en afscheid nemen. Ik heb inzichten en handvatten gekregen en een sterk gevoel dat ik “mag” genieten en mijn leven vorm mag geven zoals het voor mij goed voelt samen met mijn man. Door deze inzichten gaat het tussen ons ook stukken beter en dat is alleen maar winst. Els en Maartje samen met de rust van de locatie maar ook de andere fijne dames hebben ervoor gezorgd dat ik deze retraite iedereen kan aanbevelen want dit is een groot cadeau aan jezelf, lieve groet Julia.”

Marjolein Bartlema, deelnemer aan een vijfdaagse retraite in Olst: ” Ik wist niet van het bestaan van rouwretraites .Er ging een warme wereld van begrip en echt luisteren voor me open. In alle rust met deskundige en betrokken begeleiding ontdekken hoe je je verdriet en pijn om je verlies neigt weg te stoppen en hoe er dichtbij te komen . Zo kun je je verdriet beter in de ogen zien en er beter om gaan. Een proces van voelen van diep verdriet. Daarnaast en daarna het gevoel dat er in de grauwsluier waardoor alles is bedekt grotere gaten gaat vertonen waar steeds wat meer licht door wordt gelaten. Echt aan te bevelen! Investeren in mezelf is zo lonend gebleken. Er is veel gehuild en ook veel gelachen!”

Leni (69), deelnemer aan een vijfdaagse retraite in Olst: ” Deze rouwretraite in februari 2020 was mijn 2e retraite. In mei 2018 had ik de 1e gedaan nadat mijn partner in februari 2017 was overleden. Ook nu mocht ik er zijn met alles wat in mij was deze week en werd met respect en warme aandacht door Els en Maartje benaderd. Deze erkenning voor mijn zijn, dat na het grote verlies van mijn partner weer opnieuw uitgevonden wil worden, was hartverwarmend. Dank je wel, lieve Els en Maartje.”

Tinie (68), deelnemer aan een vijfdaagse retraite in Olst: “Een fijne, warme retraite gehad met veel inzichten, mooie contacten en in een heerlijke omgeving. Dankjulliewel allemaal!”

vrouw (47), deelnemer aan een vijfdaagse retraite in Olst:  “Ruim een jaar na het overlijden van mijn partner (47 jaar) probeerde ik mijn dagelijks leven met mijn gezin met kinderen weer op te pakken. Doodmoe was ik en zocht iets wat mij even tijd voor mijzelf kon geven. Toen kwam ik de rouwretraite tegen. Ik keek er vooral naar uit, hoewel het ook spannend was. We zetten in op verstillen en vertragen en dit heeft mij dichter bij mezelf gebracht. Hierdoor kon ik weer zien waar ik stond en van daaruit een volgende stap zetten. Ik maakte deel uit van een bijzondere, diverse groep. Wat heerlijk om te luisteren, begrip tegen te komen en zelf je hele verhaal te kunnen vertellen. In de 5 dagen heb ik aandacht aan mijzelf kunnen besteden, aan mijn lijf en alles wat daarin gevoeld en geleefd wil worden.”

vrouw (38 jr) deelnemer aan een vijfdaagse retraite in Olst: “Een waardevolle week vol bezinning, waarin ik stil mocht staan bij het gemis van mijn dierbaren en het effect hiervan op mij. Een week, waarin ik mocht zijn, mijn verhaal mocht delen en mijn tranen mocht laten gaan. Zo fijn om hiervoor de ruimte te kunnen nemen in de hectiek van het alledaagse bestaan. Juist deze ruimte maakt het mogelijk om de pijnlijke lading los te laten en vooral te voelen welke liefde er altijd is geweest. Ik ben zo dankbaar voor deze bijzondere week en heb er 4 fantastische RouwBuddies aan over gehouden. Ik gun het echt iedereen.”

Anita (36 jr.) deelnemer aan een 5-daagse retraitte in Olst.  De ontvangst in de hoeve door Maartje en Els was heel fijn en vriendelijk. Na een korte rondgang, leerde ik de mensen kennen die mij zouden vergezellen tijdens deze retraite, wat een fijn gezelschap! Omdat iedereen toch komt voor hetzelfde doel, komen de gesprekken vrij snel tot de kern, wat ikzelf heel fijn vond. Alle gesprekken, zowel individueel als gezamenlijk, waren zeer respectvol en met veel aandacht voor elkaar, er werd echt geluisterd met fijne stiltes tussendoor. In de hoeve heerst een serene rust, wat bijdraagt aan het huiselijke gevoel. Maartje en Els hebben met diverse opdrachten mooie inzichten gegeven, waar ikzelf zeker mee vooruit kan. Ook de wandelingen in de landelijke omgeving waren heel fijn, en gaven aanleiding tot mooie gesprekken met mijn lotgenoten. Iedere dag was er gezamenlijk ontbijt, lunch en diner, waarbij ook zeker ruimte was voor gezelligheid en humor. Het diner was iedere dag biologisch en vegetarisch, verzorgd door onze kokkin Edith, die dit met zeer veel passie en enthousiasme wist aan te prijzen. Ik heb deze midweek ervaren als warm, liefdevol, intens en waardevol, met mooie inzichten, ontmoetingen en ervaringen. Ik kan iedereen die begeleiding zoekt met het omgaan met een verlies dit aanraden! Een warme groet, Anita

Man, 68 jr, deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst.  “Op een regenachtige wintermorgen reis ik af naar Olst voor een vijfdaagse rouwretraite. Na aankomst begint het programma met een kennismaking en een lunch. Els Spil en Maartje Hazebroek begeleiden ons, vijf deelnemers, de komende dagen.  Wat ben ik blij dat ik me heb ingeschreven voor deze retraite. Maartje en Els begeleiden ons op ons pad van rouw: respectvol, gedegen en met warme betrokkenheid. En we hebben een hele fijne groep. Groepsopdrachten, individuele begeleiding en ontmoetingen met de andere deelnemers wisselen elkaar af.  Dank je wel Els en Maartje voor de geweldige week die jullie me bezorgd hebben.  Wie al enige tijd in een rouwproces zit na een groot verlies raad ik aan om ook deel te nemen aan deze retraite.”

Ellen, deelnemer aan een 5-daagse retraite in Serqueux, Frankrijk:  “Als werkende moeder van een jong gezin was het heel prettig om na 2,5 jaar weer ruimte te ervaren en echt stil te kunnen staan bij het verlies van mijn moeder. Via Els en Maartje heb ik diverse handvatten aangereikt gekregen om weer bij mijn verdriet te komen. Ondanks de treurige aanleiding kijk ik terug op een zeer waardevolle en ook gezellige week en ben ik een levenservaring rijker. Bedankt voor de fantastische begeleiding en goede zorgen! Ellen”

Mirjam (52), deelnemer aan een 5-daagse retraite in Serqueux, Frankrijk: “Lieve Els en Maartje, Hoe fijn is het als je voelt dat twee mensen je willen gidsen in je rouwproces. Er helemaal voor je zijn. Niet alleen te zijn maar ook de ruimte, oefeningen en sfeer te laten ontstaan zodat ik daar steeds toe uitgenodigd werd. Dat heeft bij mij mooie dingen van mijzelf naar boven gebracht. De zware zoektocht die ik ervaar na het overlijden van mijn lieve Jan, heeft daardoor meer rust gekregen omdat ik richting heb gevonden. Die richting is: Terug naar mijzelf. Daar liggen de antwoorden: Het intuïtieve weten, voelen en laten zijn. Dat heeft mij een stap uit de rouw laten zetten. Daar ben ik heel dankbaar voor en gaat mij helpen balans te vinden in wie ik nu wil zijn.  Dikke dank je wel lieve vrouwen, Mirjam”

M. , deelnemer aan een 5-daagse retraite in Serqueux, Frankrijk: “Ik kwam een stukje dichter bij mijn verdriet., door de workshops, wat toch wel mijn vooropgestelde doel was. Voelde ik ook dat ik een stukje gedragen werd en leerde daardoor mij een beetje kwetsbaar opstellen. Het was een verrijking voor mijn persoonlijke ontwikkeling die ik in mijn rouw doormaak.”

Anita (59), deelnemer aan een 5-daagse retraite in Serqueux, Frankrijk :  “Ik heb van 24 juni t/m 29 juni 2019 een mooie, warme retraite week gehad in Serqueux, Frankrijk. Een week met aandacht voor je verdriet, rustig en vakkundig begeleid door Maartje en Els. Een week met een traan maar ook zeker met een lach. Genoten van de mooie locatie en de goed verzorgde maaltijden door Ingrid en haar man. Een week waar ik met een fijn gevoel naar terugkijk. Een week die mij inzichten gegeven naar een leven, ooit, omdat we geen keus hebben en willen leven. Moeten leven met ons gemis. Maar met ons gemis altijd in ons hart, met een mooi strikje erom heen. Ik heb gedeeld in verdriet. Wij hebben ons verdriet en gemis met elkaar gedeeld zonder oordeel maar met empathie. Dat is wat ik ervaren heb. Ik heb de kracht van de stilte mogen ervaren en het opzoeken van die stilte sterkt mij. Ik heb geleerd naar mijn verdriet te kijken. Geleerd over mijn verdriet eerlijk te zijn.  Geleerd echt te luisteren naar verdriet van die ander.  Ik heb ontdekt waar mijn angsten zitten. Gehoord dat die ander ook angsten heeft.  Ik heb geleerd naar mijn angsten toe te gaan, die angst van alleen verder. Want die angst kruipt nog heel stilletjes mijn hoofd in en probeert daar paniek te laten groeien. Maar hopelijk kan ik nu mijzelf troosten. Mijzelf omarmen en de warmte in mijzelf voelen. Ik heb ervaren dat ik stapjes heb gemaakt en weet dat ik stapjes zal blijven maken. Ik heb ervaren dat ik nu balanceer tussen een dode boom en een boom die langzaam ontwaakt en begint te groeien. En ik kan verdriet toelaten en accepteren. Maar, heel belangrijk, ik realiseer mij met warmte in mijn hart, dat ik omringd ben door zoveel lieve mensen, die er zeker voor mij willen zijn.” Anita

Nenette (52 jaar) deelnemer aan een 5-daagse retraite in Serqueux – Frankrijk : Mijn man is plotseling overleden en als je dan even verder in je rouwproces komt weet je niet meer zo goed hoe nu verder….. met nog twee jong volwassen kinderen in huis op zoek naar rust en ruimte voor je verdriet, en de vraag hoe nu verder ? Tijdens deze dagen in Frankrijk ben ik zeker helemaal tot rust/inzicht gekomen. Alles perfect verzorgt. Alle opdrachten zijn professioneel en op maat aangeboden aan de groep. Ook de individuele gesprekken zijn heel waardevol. In de moeilijkste tijd van mijn leven heeft deze retraite mij zeker heel goed gedaan.  Els en Maartje, hartelijk dank daarvoor !”

Ellen (53), deelnemer aan vijfdaagse retraite in Serqueux, Frankrijk:  Tijdens het vijfdaags verblijf in Frankrijk heb ik eindelijk inzicht gekregen op mijn Grote Vraag waarom ik toch zo onrustig bleef na het plotselinge overlijden van mijn man. Niet dat hier een pasklaar antwoord op te vinden is, maar juist door de professionele oefeningen en warme, liefdevolle aanwezigheid van Els en Maartje is mij zoveel meer duidelijk geworden waar ik sta in mijn rouwproces. Waardoor ik met een veel helderder en rustiger beeld de toekomst weer beter aankan. Ook het motto “niets moet” en het uiteindelijk ervaren van “de kracht van de stilte“ voelden heerlijk, alsmede de fijne entourage en het eten van het landhuis en omgeving in Frankrijk.  Ellen

Jacolien (63), deelnemer aan een vijfdaagse retaite in Serqueux, Frankrijk: “Els en Maartje, 2 hele lieve gecertificeerde vrouwen helpen je dicht bij jezelf te komen en aandacht aan je verdriet te besteden. Dit aan de hand van een programma met gesprekken, vragen, creatieve en andere opdrachten die je aan het denken zetten. Daarnaast zijn er ontspannende onderdelen, zoals meditatie en yoga. Naast het programma is er voldoende tijd om een en ander te laten bezinken. Je verblijft in een heerlijk schone, ruime kamer met meestal eigen sanitair. De maaltijden zijn vegetarisch en met liefde bereid; afwisselend, kleurrijk, gezond en bijzonder smaakvol. Zelf eet ik glutenvrij en ook deze maaltijden deden niet onder voor de gewone.  Ik heb deze 5 dagen als heel waardevol ervaren, dus ik zou zeggen: doen! Sta even stil bij je verdriet, vertel je verhaal; er wordt geluisterd. Geniet daarnaast van de zorg op maat en laat je lekker vertroetelen.

Els en Maartje, heel hartelijk bedankt. Jullie zijn top-vrouwen! Ook de kokkin Ingrid bedankt; nog nooit zo lekker vegetarisch en glutenvrij gegeten.  Liefs Jacolien”

Bert (54), deelnemer aan een vijfdaagse retraite in Olst: “Het beeld wat ik vooraf had van de retraite is meer dan uitgekomen. Op een mooie en rustige locatie in Olst begonnen we met een lekkere lunch. Dat was het begin van een bijzondere midweek. Maartje en Els wisten een setting te creëren waarin rust en ruimte was om met de rouw en jezelf aan de slag te gaan. Dit door diverse meditaties en (stilte) wandelingen en daarnaast waren er diverse opdrachten. Zowel individueel als in groepsverband. Door de setting en de rust heeft dit mij veel gebracht. Het (biologisch vegetarische) eten was iedere keer weer een gezellig en heerlijk moment van de dag. Er was naast het programma ook ruimte voor ontspanning. Aan het eind van de retraite had ik eigenlijk nog wel even willen blijven en dat zegt iets over wat de retraite met me heeft gedaan. Ik kan niet anders concluderen dan dat het een kadootje voor mezelf is geweest. Maartje en Els bedankt hiervoor!”

Marjo Spoor , deelnemer aan een vijfdaagse retraite in Olst: ” Ruim een jaar geleden was ik al van plan mee te doen aan de retraite. Nu was het dan eindelijk echt zover. Wat een prachtige week was het; het ontbrak werkelijk aan niets. Jullie warme aandacht voor iedereen was opvallend en wat mij betreft zeer welkom. De sessies waren afwisselend en ik heb graag aan alles mee gedaan. Wat mij extra opviel is dat jullie voor elk onderdeel ruim de tijd nemen; niets moest snel worden afgerond. Complimenten, het voelde voor mij als een warm bad. Dank voor alles!”

Els (54 ), deelnemer aan een vijfdaagse retraite in Olst : “De rouwretraite is een enorme aanrader voor iedereen en zeker ook voor diegene die hun partner verliezen en in de rijdende trein van een druk gezin met kinderen zitten. Je wordt in een rustig tempo gebracht. En je focus is naast het gevoel van intens verdriet over het grote gemis ook focus op de basis: het voelen van je lijf! Items als: waarom reageer je zoals je reageert en waarom blijft je zo heftig geraakt door bepaalde gebeurtenissen of mensen, worden helder tijdens de individuele sessies. Het in een natuurlijke rustgevende omgeving vertoeven met mensen die eenzelfde verlies doormaken is heel helpend. Daarnaast heb ik van elke supergezonde maaltijd intens genoten dankzij kookkunstenares Edith Kostelijk!  Maartje en Els, hartelijk dank voor jullie aandacht en liefde!

Jane (58), deelnemer aan een vijfdaagse retraite in Olst: “Persoonlijk en top professioneel verzorgde retraite van hoge kwaliteit in een sfeervol verblijf en toegankelijke omgeving. Uitstekende vegetarische maaltijden.                                                                                                          Maartje en Els hebben veel aandacht besteed om mij in mijn rouwproces te begeleiden op een bijzondere manier waardoor ik wonderbaarlijke ontdekkingen deed en inzichten heb gekregen om verder te gaan. Het geeft mij vertrouwen in mijn verdere levensweg.”

Babette Hoogendoorn (53), deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: “Het is een aanrader voor iedereen die zichzelf zijn kwijtgeraakt in het rouwproces. Laat je niet afschrikken door de duur. Ik heb mijzelf weer teruggevonden. Liefdevolle begeleiding in een fijne omgeving”

Ellie (60) deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: “Ik heb deze retraite als heel bijzonder ervaren. Het is voor mij een bevestiging dat ik eigenlijk al wel goed ‘op weg’ was. Het familierelatie ‘spel’ en de massage zijn activiteiten waar ik tot de ontdekking ben gekomen waar ik nog aan ‘kan werken’. Een plekje vrijhouden voor mezelf maar zeker het plekje voor ‘die ander’ niet wegsturen maar even opzij schuiven. Een mooie zinskeuze van Els die ik nu regelmatig voor mezelf gebruik. De stiltewandeling en de meditaties zijn heel rustgevend voor mij. Ook die ga ik zeker vaker voor mezelf doen. Els en Maartje zijn super lieve mensen. Ze gaven me het veilige gevoel, een luisterend oor en als ik daar om vroeg een tip of advies. Nogmaals dank je wel. Als je vastzit of niet zeker weet of je op de goede weg zit na een verlies dan is deze retraite zeker een aanrader.”

Reini (72 jr), deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: “Mijn beleving is: Heel bijzonder, wel pittig en ook fijn met lotgenoten te zijn qua herkenning en het wordt goed begeleid door de professionals Els en Maartje. Ik heb eigenlijk bevestiging gekregen van wat ikzelf al wel wist want het had meer met mijn basisgevoel te maken wat versterkt werd door mijn gemis en rouw. De accommodatie en omgeving zijn zeer geschikt voor een rouwretraite.”

Jacqueline (52) deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst:  “Nadat ik mijn man, nog geen 2 jaar geleden verloren heb aan kanker en ik daarna zelf ook kanker kreeg (gelukkig genezen), wist ik niet meer waar en hoe ik stond. Zoekende op ‘rouw’, kwam ik direct op deze site, wat mij meteen aansprak. Na enige twijfel: ‘was het wel de tijd om te gaan?’,  belde Els, die ik al eerder met het kennismakingsgesprek gesproken had en gaf het laatste zetje. Wat ben ik blij dat ik ben gegaan. Het was zo fijn om een midweek weg te gaan van alles en iedereen, waar niemand jou nog kent. Het was een warm welkom, een mooie locatie van rust, ruimte, heerlijke maaltijden en professionele en warme begeleiding van Els en Maartje. Daardoor heb ik mij open en kwetsbaar durven opstellen en heb veel ontdekt van mezelf. Door o.a. groeps- en individuele gesprekken, massage, stilte wandeling, rituelen, meditatie en vrije momenten kwam dit goed tot uiting. Het was het mooiste cadeau wat ik ooit aan mezelf heb kunnen geven en daardoor dus zeker aan te raden aan een ieder die met zijn verlies geen weg weet. Els en Maartje, nogmaals ontzettend bedankt, lieve groeten Jacqueline.”

Anja (41) Deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: “Afgelopen januari heb ik een rouw retraite gedaan bij Els en Maartje. Het was een bijzondere week. Het was intensief, doordat je met je rouw en jezelf bezig bent. Daarnaast was er ook tijd voor ontspanning en werd er veel gelachen. De locatie ligt in een landelijk gebied, waar we prachtige wandelingen hebben gemaakt. En niet te vergeten het eten was heerlijk. Het was een goed verzorgde week,voor lichaam en ziel.  Anja Pieper”

E.G. (69 jr.) deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: “Ik was totaal vastgelopen in de rouw om het verlies van mijn “rots in de branding”, probeerde krampachtig ergens bij te horen. Ik heb hier, in deze prachtige en sfeervolle omgeving en onder de goede begeleiding van Els en Maartje, mijn eigen ik weer terug gevonden. Ik kan het leven nu weer veel beter aan. Bedankt Els en Maartje”

Anoniem, deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: “Ik kijk met een goed gevoel terug op deze retraite. Mooie warme mensen ontmoet. Dank aan Maartje en Els voor hun warmte en respectvolle benadering.”

Yvonne (58 jr.) deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: ” Een prettige ervaring was het, om tijd te nemen en stil te staan, bij wat ik voel nu in de periode van rouw. Ook mooi om dit samen met anderen te kunnen ervaren. Eenzaamheid was een thema wat ik bij een ieder vaak terug hoorde. Maartje en Els zijn prettig in stilte aanwezig. Ze laten je dmv oefeningen voelen wat er is. Lichaamswerk staat centraal. En zo leer je weer terug te gaan naar gevoel ipv gedachten.

Yvonne (61 jr.), deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: “De retraite was voor mij om een week helemaal alleen zonder mijn andere kinderen en mijn man te zijn. Ik ben normaal niet iemand die in een groep met “lotgenoten” mijn verhaal wil delen .Dat doe ik al met mijn naaste familie en dat is al moeilijk genoeg omdat ieder het op een andere manier beleefd. Deze week was even alleen voor mij . In deze week kon ik ook dingen kwijt die ik normaal niet zou zeggen om naasten niet te confronteren. Toch rekening houdende met de mede retraitedeelnemers. De confrontatie met het verlies van Ralph, de pijn en het enorme gemis, de oneerlijkheid dat hij er niet meer is heb ik enorm heftig gevoeld. De controle over mijn emoties was ver weg. Dat gaf ook troost. Met name de meditatie en yoga(en de fijne massage van Maartje) hielpen om weer verder te gaan. Maar het is ook een week waarin je je aan het verdriet mag overgeven. Ik hoop de rust van de meditatie en de yoga vol te kunnen houden.”

Anneke (56) , deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: “Herinneren, delen, voelen, yoga, van je hoofd in je lichaam zakken, confronteren, ontdekken, herkennen, toelaten, muurtjes afbreken, vegetarisch, biologisch, vermoeid, oefeningen, massage, rust, hoe verder… Dit zijn mijn steekwoorden van de retraite.”

Ruth (58 jr.) deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: “Ik ben erg blij dat ik heb deelgenomen aan de 5-daagse retraite in Olst. Waar ik op hoopte was voor mij uitgekomen. Onder de goede begeleiding van Els en Maartje had ik echt het gevoel er te mogen zijn. Ik wist dat ik het nodig had om de dingen te uiten die in mij vast zaten en dat kon zonder schuld- of schaamtegevoel. Ik voel me een stuk lichter. Het contact met lotgenoten en ervaringen delen en herkennen was erg fijn. De accommodatie is geweldig en de bosrijke omgeving is prachtig en rustgevend. De maaltijden waren heerlijk, met veel enthousiasme en liefde voor het vak bereid door kok-kunstenares Edith.”

Hanneke Schuitemaker (54), deelnemer aan een 5-daagse retraite in Serqueux, Frankrijk: “Een bijzondere week waarin twee fantastische coaches, een heerlijke accommodatie, fantastisch eten en een gevarieerd programma met voldoende aandacht voor iedere deelnemer de omstandigheden creëerden waarin ik een volgende stap heb kunnen maken in mijn rouwproces en heling. Het was waardevol om niet alleen mijn eigen ervaringen te hebben maar ook te mogen delen in de ervaringen van de andere cliënten, me te kunnen optrekken aan herkenning, te kunnen reflecteren. En ook de gezelligheid tijdens de maaltijden en in de vrije tijd waren fijn, het gaf heerlijke ontspanning. De afwisseling van gesprekken en opdrachten, van meditaties en wandelingen creëerden voor mij de perfecte balans om mijn rouw onder ogen te komen en weer verder te komen in mijn proces. Bij mij werkt het nog na, ik begin eindelijk de rust bij mezelf te vinden en niet meer weg te lopen voor mijn verdriet. Heerlijk om te ervaren, de retraite is echt het beste kado geweest wat ik mezelf heb kunnen geven.”

Bert Strengholt (60), deelnemer aan een 5-daagse retraite in Serqueux, Frankrijk: “Een prima gelegenheid, om onder professionele begeleiding, alle tijd te nemen om stil te staan bij verdriet en rouw.”

Marianne Geurts (49) ,deelnemer aan een 5-daagse retraite in Serqueux, Frankrijk.   “Ik vond de retraite in Serqueux een vakantietherapie en een cadeau aan mezelf. De begeleiding door Els en Maartje was zorgzaam en deskundig. En het contact met lotgenoten is ook altijd fijn. De verschillende onderdelen waren voor mij allemaal nieuw, maar ik had me voorgenomen om er gewoon open voor te staan en het was bijzonder om de resultaten te zien of te ervaren. Voor mij veelal een bevestiging hoe ik het voelde. Dat was heel mooi en waardevol om mee te maken. Een aanrader voor een ieder die helaas een verlies door de dood heeft moeten meemaken en dat op de een of andere manier een plek moet gaan geven in het leven zonder…Nogmaals bedankt Els en Maartje en natuurlijk ook Ingrid, voor de heerlijke maaltijden.”

Saskia (62), deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: “Ik ging met extra’s kilo’s verlies en verdriet naar de retraite. Het verlies en het verdriet zal er altijd zijn en blijven maar ik voel mij wel een stuk lichter door het inzicht wat ik tijdens de retraite heb gekregen in mijzelf. De warmte van Els en Maartje zijn als een warme deken, de massage, de mede lotgenoten kortom alle 5 dagen heeft mij een enorme rust gebracht.”

Olga (65), deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: “Ontvangst allerhartelijkst , ik voelde me gelijk welkom ! Waar ik voor kwam is voor mij duidelijk geworden en kan ik verder met wat me is aangereikt. De manier waarop de retraite gegeven wordt is heerlijk, tijd voor jezelf, tijd om weer te laten bezinken, respect hoe je in je verdriet staat. De combinatie van gesprekken en meditatie / yoga voelde voor mij precies goed. Fijne manier van gesprekvoering doorvragen waar nodig is en stoppen waar nodig is. Al met al heb ik echt geen spijt er aan deel te hebben mogen nemen. De toekomst is daar , en ik beweeg me die kant op , hoe en waar ik uit kom is prima ik voel me gesterkt door de retraite. Els en Maartje BEDANKT !”

Ch. (27 jr.) deelnemer aan een 5-daagse retraite in Serqueux, Frankrijk:  “De retraite in Serqueux is voor mij erg bijzonder geweest. Ik las een artikel over de retraite en wist gelijk dat het op dat moment een goede stap zou zijn voor mijn rouwproces. Mijn besluit voelde zeker en vastberaden. Toch was ik op het moment van afreizen erg nerveus; wat stond me eigenlijk precies te wachten? En stond ik niet op het punt om mezelf in een put van ellende te storten waardoor ik de week ploeterend door zou moeten komen? Niets was minder waar. De week is in vele opzichten bewogen geweest, maar bovenal warm en veilig. Ik voelde me erg op mijn plek in de groep in het mooie huis in Serqueux. Ook nu na afloop heeft de retraite nog zijn uitwerking. Dat is zeker niet altijd makkelijk, maar heel waardevol. Bedankt Maartje en Els voor de hele fijne begeleiding!”

Marty (61) deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: “Mijn beleving van deze retraite: Ik ben er open ingegaan met de hoop mijzelf te hervinden na het plotselinge overlijden van mijn man anderhalf jaar geleden. Door deze retraite heb ik mijzelf teruggevonden en kan mijn leven herpakken. Ik ben heel erg blij dat ik  deze retraite gedaan heb, dat het via, via op mijn pad is gekomen. Maartje en Els vind ik zeer bekwaam in hun werk. Ik heb veel aan hun begeleiding gehad waardoor ik mijzelf kon hervinden.” Marty van der Weyde-van der Helm

Berta (68) deelnemer aan een 5-daagse retrraite in Olst: “De Rouwretraite heb ik als een enorme ruggensteun ervaren. Er kwamen diverse pijnpunten aan het licht en Els en Maartje hebben mij enorm geholpen bij het dit hele proces.”

H., (51) deelnemer aan een 5-daagse retraite in Frankrijk: “Ik ben dus een week op rouwretraite geweest in Frankrijk. Een kleine groep van 4 deelnemers en 2 rouwbegeleiders. Vond het spannend om te gaan, maar wat ben ik blij dat ik het gedaan heb. Het was vaak een intens verdrietige week, maar ik heb ook zo ongeveer in mijn broek geplast van het lachen. Bij vlagen dus ook veel pret gehad, fijn om te ontdekken dat ik dat ook nog in mij heb. Het was een week van uitersten met meerdere persoonlijke overwinningen. Alleen in de auto naar Frankrijk, onderweg in een hotel overnacht (want bijna 600 km op 1 dag red ik helaas niet qua energie), zelfs met de navigatie verdwalen. Oh, wat miste ik mijn lief, die altijd overal de weg wist of kon vinden. Maar ik heb het wel gedaan in mijn eentje, mezelf overwonnen.    Over de rouwretraite: we zaten in een prachtige omgeving in een sfeervolle verbouwde boerderij. Fijne kamer, waar ik wisselend geslapen heb en me af en toe kon terugtrekken. Heerlijke, gezonde maaltijden die voor ons gekookt werden, wat een luxe. En het programma was 5 dagen vol afwisseling: van stiltewandeling, groepsgesprekken, creatieve en schrijf opdrachten tot yoga en meditatie. Ook nog een individueel gesprek en een massage. En vrije tijd, om alle indrukken te verwerken of gewoon even een boek te lezen en van de zon te genieten. Het was immers, ondanks al het harde werken, ook vakantie! De 2 begeleidsters waren schatten van vrouwen met een berg levenservaring en met volop begrip en persoonlijke aandacht. Ik voelde me er veilig en vertrouwd. De groep deelnemers bestond uit alleen vrouwen, waarvan de meeste hun partner verloren hadden. Ikzelf was de meest “verse”, want voor mij is het nu bijna 8 maand geleden. De anderen tot zo’n 7 jaar geleden. Ook daaruit blijkt dat iedereen het op zijn of haar eigen manier en in eigen tempo doet. Was ik er te vroeg? Dat heb ik me wel eens afgevraagd tijdens die week. Maar nee, ik was er omdat ik dat wilde. En het was goed!”

TGV, deelnemer aan een 5-daagse retraite in Frankrijk:   “Zonder verwachting afgereisd naar Serqueux, alwaar ik verwelkomd werd door het ontvangstcomité Els en Maartje met hun hartelijkheid. Al snel arriveerden de anderen en kregen we spoedig een fijn contact met elkaar. De retraite-week is voor mij bijzonder verlopen, althans dat ik me veel meer bewust ben geworden van het voelen. Door het ophelderen van waar de rouwpijn vandaan moest komen, middels meditatie, yoga, wandelingen, oefeningen en opdrachten. En ook het met elkaar kunnen en mogen bespreken, betekent dat ik vol met goede ideeën en voornemens naar huis ben gegaan. Ik ben blij dat ik mij deze retraite-week als cadeau gegund heb en dat het van onschatbare waarde voor mijzelf blijkt te zijn. De combinatie van super-heerlijk eten, de vriendelijkheid, de retraite, het huis en de omgeving, maken dat ik er met veel liefde op terugkijk. Heel veel dank naar Maartje, Els en Ingrid, maar ook naar de groepsgenoten.”

Maria (57) Deelnemer aan een 5-daagse retraite: “Wat een prachtige week was het, met weldadige gesprekken, lieve lotgenoten die betrokken waren én ruimte boden, meditaties, massage, creativiteit, rust, plezier, heerlijk eten (dat lijf en ziel voedde), mooie rituelen en helende inzichten. Ik heb met de bezielende begeleiding van Els en Maartje terug mogen keren naar mijn lijf en hart, waardoor ik weer kan voelen en zijn in plaats van louter denken en doen-doen-doen. Ik ben weer thuis.” – Maria Eppink 

Leni (69) Deelnemer aan een 5-daagse retraite: “De rouwretraite heeft voor mij een oud, moeilijk stuk weer in het licht gezet. Na het overlijden van mijn partner in 2017 is dat stuk, dat ik dacht geaccepteerd te hebben, mij weer dwars gaan zitten.In de spiegel die mij is voorgehouden tijdens de retraite, kijk ik nog regelmatig en herinner mij daarbij de groeps- en individuele sessies.Het er mogen zijn met alles wat in mij is, voelde in de retraite en voelt ook nu erg goed. Ik besef dat ik, ondanks het verlies van mijn partner, dit ook alleen kan ervaren, zonder zijn steun, liefde en erkenning, hoe moeilijk dat ook is.Els en Maartje hebben mijn proces daarin heel liefde- en respectvol begeleid. Grote klasse!” Leni

Astrid (51), deelnemer aan een 5-daagse retraite:   “Mijn beleving van de retraite heb ik als helend en rond ervaren. Met alle zorg, liefde en aandacht heb ik alle ruimte kunnen nemen om daadwerkelijk afscheid te nemen, zodat ik echt verder kan op mijn eigen levensweg. Meenemend de mooie herinneringen die altijd zullen blijven en stralen als een ster in mijn hart. Met dank aan Maartje en Els die in alle zorgvuldigheid van begin tot eind (met nazorg- chéck mail etc,) met liefdevolle aandacht ieder op hun eigen manier de puntjes op de i hebben gezet!  Ik ga het leven vieren met alles wat daarbij hoort, van geboorte-ziekte-dood, één met alle elementen van de natuur! Volg je hart and enjoy you’re life! Het ga jullie goed!”

Petra (54),deelnemer aan een 5-daagse retraite: “Rouwretraite, een fijne manier om bezig te zijn met rouwverwerking. Een midweek even helemaal
uit je dagelijks bestaan om stil te staan bij jezelf. Vertrouwd en liefdevol begeleid door Maartje en Els
in een prachtige omgeving.”

M. (46), deelnemer aan een 2-daagse retraite: “Een bijzonder weekend waarin er alle tijd en ruimte is voor jouw verdriet en je geen rekening hoeft te houden met anderen. Het heeft mij veel gebracht, onder andere duidelijkheid over een aantal pijnpunten waar ik nog mee aan de slag moet. Aan het eind van de tweede middag klaarde mijn hoofd op en merkte ik dat ik weer moed en hoop had om verder aan de slag te gaan met mijn rouw.”

Lijda (63), deelnemer aan een 2-daagse retraite: “Na een groot verlies ben ik blanco deze 2 dagen ingegaan.Af en toe met de gedachte: wat een gedoe!
Maar deze dagen als zeer waardevol ervaren,bewust raken van het feit,dat er zoveel meer dingen in je lichaam zijn,waarvan je jezelf niet bewust bent.
Veel dichter bij je echte gevoelens kunnen komen.”

Lyanne (45), deelnemer aan een 5-daagse retraite:  “ Rouwretraite Ruimte voor jezelf doet zijn naam eer aan. Er is alle ruimte voor jou in een prachtige omgeving met veel zorg, een fijne eigen plek en warme begeleiding. Dit samen met anderen en toch gericht op jezelf. In een fijne, vertrouwde sfeer heb ik me open en kwetsbaar durven opstellen en dat heeft mij mooie inzichten gegeven waar ik op mijn pad van rouw weer mee verder kan. Dank je wel lieve Els en Maartje voor deze mooi retraite! Lyanne Holterman

Jetty (68), deelnemer aan een 5-daagse retraite: “Wat een bijzondere ervaring deze dagen bij jullie te zijn. Wat hebben jullie ons liefdevol en zorgvuldig benaderd. De rust, de ruimte, het respect deden zo goed. En ik kwam voor een klein stapje in de goede richting. Dat stapje heb ik zeker gemaakt! Nogmaals veel dank dat ik deze dagen bij jullie en de andere drie deelnemers mocht zijn. Liefs, Jetty”

Mariët (60), deelnemer aan een 5-daagse retraite: “Op een rustige, mooie en verzorgde plek kreeg ik van jullie de gelegenheid om een intensieve tocht door mijn emoties en het denken daarover te maken. Jullie hebben mij inzichten gegeven en tips om te werken aan de obstakels die ik op die tocht tegenkwam. Jullie hebben je niet opgedrongen, maar waren er met veel warmte en respect op momenten dat dat nodig was. Dank je wel daarvoor. Weer thuis voel ik me lichter en ik voel dat ik verder kan op de weg die ik in de retraiteweek ben opgegaan.”

Corrie, (60), deelnemer aan een 5-daagse retraite: “De eerste week van oktober 2017 ben ik 5 dagen op retraite geweest bij Els en Maartje. Met 3 verliezen in een jaar waaronder mijn partner kon ik wel wat hulp en steun gebruiken. Deze week heb ik als heel positief ervaren, de ruimte en aandacht die er was heeft me zeker goed gedaan. Het was fijn om in het kleine groepsverband van ervaringen te wisselen en dit met elkaar te delen. Dit alles met grote zorgvuldigheid door Els en Maartje begeleid. Deze week heeft me zeker een stukje verder geholpen in mijn proces en zal ik met warme gevoelens op terug kijken.”

Jaap, deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: “De retraite was voor mij een positieve ervaring, wat mij zeker een goede richtlijn heeft gegeven om in de toekomst het verdriet wat beter te kunnen verwerken. Deze week samen met lotgenoten en Els en Maartje heeft mij heel goed gedaan. Ik zal het mensen die een geliefde verloren zijn en het verlies moeilijk kunnen verwerken dan ook zeker aanraden.”

Ineke (68), deelnemer aan een 5-daagse retraite in Olst: “De retraite in Olst is een waardevolle belevenis geweest. Waar ik mijzelf heb mogen zijn. Ruimte om over mijn verdriet te praten. De ruimte ook om uit te kunnen praten, te huilen en te luisteren. Door gesprekken, schrijf- en tekensessies inzicht te krijgen. Nu is er weer ruimte om verder op mijn pad te gaan.”

Renske (61) deelnemer aan een 5-daagse retraite in Frankrijk: “Het deelnemen aan de retraite was zeer bijzonder. Ik ben er zonder verwachting ingegaan en opengesteld voor de opdrachten, gesprekken, meditaties, yoga en massage. In een mooie omgeving met heerlijke maaltijden. Na het overlijden van mijn man en mijn zoon, een jaar na elkaar, zocht ik een plek waar je verdrietig mag zijn. Maar waar je ook ervaart dat je jezelf niet mag vergeten. Ik hoop dat dit mij de kracht mag geven om verder te gaan. Els en Maartje zijn zeer bijzondere, emphatische, lieve mensen. Het voelt al snel vertrouwd. Dank voor deze bijzondere 5 dagen!”

Henk (68) deelnemer aan de 5-daagse retraite in Frankrijk:  “Wat was het bijzonder in Serqueux en wat hebben jullie feilloos door waar iemand met een verlies behoefte aan heeft! Het lukt jullie geweldig om de juiste sfeer te scheppen. Voor mij was het heel bijzonder om kennis te maken met yoga en meditatie. De omgeving was heerlijk rustgevend en zulk heerlijk eten van Ingrid! Voor mij bovendien ook nog in een bijzondere periode van het jaar: september, een maand van veel verliezen…  Wat kan ik dit van harte aanbevelen bij iedereen die in hetzelfde schuitje zit. Het verwerken moet je zelf doen hoor je altijd en jullie weten hoe!! Dankjulliewel!”

H. (58), deelneemster aan tweedaagse retraite:   “Twee dagen voor jezelf, weg van huis, tijd voor jou en je verdriet. Dat was heel fijn. We zijn daar op verschillende manieren mee aan de slag gegaan. Dat was bijzonder, maar ook intensief. Maar er waren ook rustmomenten om je even terug te trekken of een wandeling te maken in de mooie omgeving. De begeleiding van Els was prettig, warm en professioneel. Ik had er erg naartoe geleefd en heb een stapje gezet in het omgaan met mijn verdriet.”

Monique (62) : “Na ruim een jaar voor de tweede keer een 5-daagse rouwretraite gedaan…dit keer in Frankrijk en voelde weer als een cadeautje voor mezelf. Was geen probleem om het nog een keer te doen omdat ik merkte dat ikzelf inderdaad in een andere fase zat dan vorig jaar. Het programma is duidelijk verder ‘doorontwikkeld’ en zit goed in elkaar: iedere ochtend beginnen met een activiteit om ‘uit je hoofd’ te komen zoals meditatie, yoga of een wandeling en vervolgens niet alleen praatsessies maar ook visualisatie en een massage met voldoende tijd voor reflectie en ’s avonds nog een activiteit. Dit alles met de flexibiliteit om het programma zo nodig aan te passen. Je krijgt 5 dagen alle aandacht en ruimte voor jezelf en je verdriet, verblijft in een mooie omgeving met gelijkgestemden, wordt verwend met heerlijke maaltijden en het voelt veilig en vertrouwd…wat wil je nog meer ?!?”

Jan (65), deelnemer aan tweedaagse retraite : “De retraite heeft mij perfect inzicht gegeven in hoe ik het rouwproces beleef. Daardoor ben ik in staat om voor mijzelf ‘n “piket paaltje” te zetten voor in de toekomst om zoveel als mogelijk naar toe te werken.”

Anoniem, deelnemer aan tweedaagse retraite:  Een retraite waar je wat van mee neemt! In een ontspannen en vertrouwde sfeer kun je goed je verhaal doen. Een warme begeleiding die inzicht en begrip toont, en je verder brengt op het pad van de verwerking. Daarbij het heerlijke eten en de ontspanningsmomenten brengen deze retraite tot een succes.

Anoniem, (45 jr) :  “In augustus ben ik een week in Frankrijk geweest voor een rouwretraite. Ik wist niet goed wat ik ervan kon verwachten ook al had ik het programma doorgelezen. Maar het heeft mij heel veel goed gedaan. Mijn moeder is een half jaar geleden overleden en rond dezelfde tijd besloot mijn man dat wij gingen scheiden… In deze 5-daagse retraite heb ik veel geleerd hoe ik daarmee om kan gaan en kan ik beginnen met beiden een plekje naast elkaar te geven.”

Pauline ,weduwe (45), deelnemer aan een 5-daagse retraite in Frankrijk:  “Het perfecte cadeau voor jezelf zo’n week, op een idyllische Franse stek. Maartje en Els schiepen met hun kennis, ervaring, humor en persoonlijkheid de ideale, veilige omgeving om flinke stappen te kunnen zetten in m’n rouwproces. Ik ging opgeladen weer naar huis.”

E.,  Deelnemer aan tweedaagse retraite:  “Sinds ik het retraiteweekend heb gedaan, voel ik meer basis om te gaan met de zelfgekozen dood van onze zoon. Ik heb de diepte van mijn verdriet verkend en kan daar nu beter mee om gaan. Ook heb ik hulp gekregen bij het ordenen van het verhaal. Het optrekken met een mede rouwende, was een bijzondere component. Aanrader voor iedereen die verder wil komen in de verwerking van een groot verlies.”

Femke (39) stuurde ons bijna een half jaar later het volgende bericht: ” “Lieve Els en Maartje. Ik heb goed nieuws te vertellen. Ik ben op dit moment 20 weken zwanger! Deze week heb ik net de 20-weken-echo gehad en alles ziet er prima uit. Ik heb heel sterk het gevoel dat de rouwretraite die ik in maart deed, ruimte heeft gemaakt voor de komst van dit kindje, door oude geblokkeerde energie te laten stromen en misschien zelfs een stuk ‘levensangst of levenspijn’ bij mij weg te nemen. Daarvoor wil ik jullie ontzettend bedanken en de retraite is een van de meest waardevolle cadeautjes die ik aan mezelf heb gegeven. Veel liefs voor jullie allebei, Femke”

Monique (62):  Na ruim een jaar voor de tweede keer een 5-daagse rouwretraite gedaan…dit keer in Frankrijk en voelde weer als een cadeautje voor mezelf. Was geen probleem om het nog een keer te doen omdat ik merk dat ikzelf in een andere fase zit dan vorig jaar. Het programma is duidelijk verder ‘doorontwikkeld’ en zit goed in elkaar: iedere ochtend beginnen met een activiteit om ‘uit je hoofd’ te komen zoals meditatie, yoga of een wandeling en vervolgens niet alleen praatsessies maar ook visualisatie en een massage met voldoende tijd voor reflectie en ’s avonds nog een activiteit. Dit alles met de flexibiliteit om het programma zo nodig aan te passen. Je krijgt 5 dagen alle aandacht en ruimte voor jezelf en je verdriet, verblijft in een mooie omgeving met gelijkgestemden, wordt verwend met heerlijke maaltijden en het voelt veilig en vertrouwd…wat wil je nog meer ?!?

C. (55) deelneemster aan een weekendretraite:  “Prettige rouwretraite, waar je goed uit je normale (herhalende) denkpatroon wordt gehaald en zo op een andere laag aan het werk gaat. Voor mij was dat fijn, want dat wilde ik graag.”

Monique, 45 jr, deelneemster aan een weekendretraite “Rouwverlichting”: “De 2-daagse Rouw Retraites is een prachtige manier om eens goed stil te staan bij het gevoel wat er op dat moment leeft en wat wij waarschijnlijk dagelijks wegstoppen door alle hectiek (en ook uit zelfbescherming in mijn geval…). Voor mij was het absoluut een manier om weer verder te gaan in de verwerking van het verlies van onze zoon welke wij hebben verloren na de bevalling. Toen ik aankwam bij de retraite voelde ik mij verloren en extreem onrustig. Door samen met Els goed te zoeken en te spitten in mijn lichaam en eens uit het hoofd te stappen, vonden wij de weg welke ik nu verder ga bewandelen. Els weet heel goed, zonder veel woorden, om de antwoorden uit de persoon zelf te trekken. Het is een handleiding om het verdriet te verwerken. Iedereen ervaart verdriet en rouw anders, maar ik weet ondertussen wel dat dit niet onderschat moet worden. Rouw verdient aandacht; precies zoals ik vond dat ik het verdiende om hier eens goed in te duiken. Toevallig was het weekend op Moederdag en achteraf was dat best bijzonder voor mij. Onze zoon verdiende ook deze Moederdag met mij..”

Greet, deelneemster aan een weekendretraite “Rouwverlichting” : “Na enige aarzeling heb ik mezelf dit weekend gegund en daar ben ik nog steeds heel blij mee. Het voelde als een beetje “thuiskomen” bij mezelf. Dat was heel erg fijn. Erkennen dat een gevoel of een verdriet er mag zijn. Dit aandacht geven en er daarna zelf weer verder mee kunnen gaan.
In een rustige omgeving, weg van de hectiek van alle dag tijd nemen voor jezelf. Zo waardevol! Ik kijk met een goed gevoel terug op een bewogen weekend.
Dank je wel Els voor de prettige begeleiding en ondersteuning. ”

Rolanda, 64 jr, deelneemster van een vijfdaagse rouwretraite: “Els en Maartje zijn bijzondere personen die vanuit liefdevolle en empatisch vermogen werken. Het programma is zorgvuldig in elkaar gezet, loopt mooi over in individuele en groepssessies ook is er aandacht voor de omgeving en de natuur. De één op één gesprekken geven mij de innerlijke kracht om verder te gaan. In de toekomst zal ik teruggrijpen naar de waardevolle handvatten die jullie mij hebben gegeven. Els en Maartje bedankt voor deze 5-daagse retraite.”

Rianne, 55 jr. deelneemster aan de tweedaagse ‘Rouwverlichting’: “Na een ziekbed van ruim een jaar, ben ik mijn man een half jaar geleden verloren. Het gat waarin ik daarna ben gevallen, is nog erg diep en ik heb moeite om mijn weg alleen terug te vinden. In de hoop wat handvatten te krijgen hierbij, heb ik mij aangemeld voor een rouwretraiteweekend. Ik heb 2 waardevolle dagen gehad, waarin mijn gevoel centraal stond. Het werd mij duidelijk dat er op dit moment nog zoveel aan (negatieve) emoties in mijn lijf zitten, die mij zodanig in de weg zitten en zoveel energie kosten, dat ik mijn leven niet goed kan oppakken. Het besef, dat ik hier actief mee aan het werk mag gaan en dat het niet vanzelf goed gaat komen is mij nu heel erg duidelijk geworden.Er is mij een spiegel voorgehouden, en daar ga ik nu ook zeker wat mee doen. Dus ik hoop dat dit het begin is van een nieuwe start. Els en Maartje zijn 2 hele mooie, lieve mensen, die heel veel geven. Ik kijk met warme gevoelens terug op een toch wel confronterend weekend. Dank jullie wel voor alles!”

José (58), deelneemster aan de vijfdaagse rouwretraite febr.2017:
“Ruim 9 maanden na het overlijden van mijn echtgenoot leek het of alles weer gewoon was. Je moet het loslaten was soms al een welgemeend advies. En dat terwijl voor mij toen het echte besef en grote gemis in alle heftigheid ging doordringen. Ik voelde me daar vaak zo eenzaam en alleen in, mijn hoofd stroomde constant over. Wat was het fijn en wat voel ik me dankbaar dat ik mijzelf deze rouwretraite heb gegund. Volledig de ruimte voor mijn gemis en verdriet omringd met veel zorg, liefde en deskundige begeleiding. Ik voelde mij erkend, herkend en het heeft mij weer een stapje verder gebracht.”
José de Jong

Pauline, deelneemster aan de tweedaagse “Rouwverlichting”:
“De retraite heb ik als bijzonder waardevol en verrijkend ervaren. Met dank aan de warme, liefdevolle, rustige, doorleefde en authentieke begeleiding van Maartje en Els. They practice what they preach. De instelling dat het er allemaal mag zijn, in welke fase en met welke emotie je ook zit, schiep meteen een veilige sfeer.
Het waren twee volle dagen, maar zo voelde het niet. Er was voldoende rust tijdens en tussen onderdelen. De programmaonderdelen sloten goed op elkaar aan.
De retraite zelf heeft me flinke stappen vooruitgebracht in het rouwproces na het overlijden van mijn man, ook in zelfinzicht. Er was ruimte en veiligheid om het vele verdriet te uiten dat eruit moest. In je eentje doorloop je vaak dezelfde cirkels in je rouwproces. Het was goed om in te zoomen op waar je eigenlijk loopt en waarom, de vinger op de zere plek te leggen, hoe pijnlijk dat ook kan zijn. Daardoor krijg je een zwieper uit dat karrenspoor waarin je steeds voortploetert en kun je een andere richting opgaan. Ik ging opgelucht en met een groter basisvertrouwen in het leven en in mezelf naar huis.
Niet dat het overlijden nu een plek heeft gekregen. Dat krijgt het denk ik ook nooit, want dan is het alsof je deze gebeurtenis ergens in de schuur kunt zetten en af kunt sluiten. Maar ik kan het overlijden na dit weekend wel beter plaatsen, meer met enige berusting als onderdeel van mijn leven en persoon gaan beschouwen. Het hoort altijd bij me, reist met me mee en heeft me gemaakt tot wie ik nu ben.”

Monique, deelneemster van een 5-daagse rouwretraite:                                                               “De rouwretraite voelt inderdaad als een cadeautje voor jezelf. Je komt terecht in een veilige en warme omgeving waar er veel aandacht is voor het rouwproces dat je door maakt, waar niets moet en waar er alles aan wordt gedaan om het je zoveel mogelijk naar de zin te maken. Veel gesprekken, bijzondere en leerzame opdrachten en activiteiten, heerlijke maaltijden en massage en dat alles in een hele mooie omgeving. Zoals verwacht was het ook heel fijn om met gelijkgestemden te kunnen praten en ervaringen en herinneringen te kunnen delen. Een absolute aanrader !”

Evelyn, deelneemster van een 5-daagse rouwretraite:                                                                 “Het deelnemen aan de rouwretraite in juni 2016 is voor mij heel bijzonder en helend geweest. Ik ben er open ingegaan en heb me opengesteld voor alles wat er die week gebeurde en heb zoveel rust, ruimte en aandacht ervaren. Els en Maartje zijn bijzonder mooie mensen met oprechte intenties, die je zonder te sturen of te oordelen in contact laten komen met jezelf en jouw behoeftes. Zo waardevol. Ik zou dit iedereen gunnen!!
Maartje en Els, dank voor deze week van bezinning, ontdekken, troost en compassie! Heb het als een enorme weldaad ervaren.”

Diny:                                                                                                                                                                                                                                          ” Ik ben Els en Maartje erg dankbaar dat mij deze kans is geboden. Mijn leeftijd in aanmerking genomen (bijna 80 jaar), maar wel vitaal gelukkig, had mijn omgeving er weinig begrip voor dat ik dit ging doen, toch heb ik de stap gezet. Ik heb veel verlies in mijn leven ervaren, en kwam vaak niet aan verwerking toe. Vrij recent overleden mijn zoon (45) en daarna ook mijn dochter (53) aan de spierziekte A.L.S. en lieten elk een gezin na. Ik had het hier heel moeilijk mee. Ik ben nu zo dankbaar voor de liefdevolle aandacht en het vertrouwen, die ik tijdens de retraite als een geschenk heb mogen ontvangen. Het heeft me veel goeds gebracht.

15-03-2016 We hebben een paar mooie referenties mogen ontvangen op onze 1e retraite begin maart:

Dorothea:
“Ik wil jullie nogmaals bedanken voor deze mooie en liefdevolle retraite ervaring. Het voelde daarna alsof er een deel van mezelf is aangeraakt waar ik lang niet naar heb omgekeken. Heel fijn. Ik heb deze retraite ervaren als een warm binnenkomen. Er heerste een sfeer van openheid, rust en ruimte om helemaal jezelf te kunnen zijn. Els en Maartje heb ik ervaren als een erg goed op elkaar aansluitend team. Juist omdat ze zo verschillend zijn, vulden ze elkaar goed aan. De aangeboden structuur en oefeningen warekussen kleinn erg prettig omdat er echt de tijd voor genomen werd. Voor het eerst heb ik in een meditatie oefening mezelf zo voelen opgaan in het moment. Er was genoeg ruimte voor verdieping en bezinning. Ik bewonder jullie kracht, zachtheid en pure ontvankelijkheid en kijk terug op een erg leerzaam en liefdevolle ervaring. Dorothea ”

Harm:
“Wat een prachtige retraite
In de eerste week van maart was ik in het Friese Gaasterland in een eigenzinnige en afgelegen Bed & Breakfast (Bed en Brochje) waar Els Spil en Maartje Hazebroek hun rouwretraite Ruimte voor jou hadden georganiseerd.
Die ruimte was er helemaal en uitbundig: warm, met liefdevolle aandacht en wederkerigheid konden wij, de deelnemers, ons laten ‘vallen’ in die weldadige ruimte.
Oefeningen om diep in en onder de rouw en (soms rauwe) pijn te komen. Waarbij alles met mededogen werd verwelkomd.
Stiltewandeling en geleide meditatie; uitwisselen van ervaringen en (zelf)reflectie; tekenen en schilderen van innerlijke beelden; rituelen.
En in alles die werkzame en kostbare combinatie van compassie, onvoorwaardelijkheid en professionaliteit. Mij heeft het een weldadige ervaring en nieuwe, diepe inzichten gebracht. Een groot cadeau dat ik nog lang koester.”
Harm